Olimpiada Judeteana de Fizica 2011

Well, a sosit si ultima mea olimpiada judeteana de fizica. Si cea pentru care m-am pregatit cel mai putin :-S. Pregatirea pentru judeteana din materia de a 12-a am inceput-o doar saptamana trecuta, cu subiecte din anii trecuti. Am mai lucrat si pana atunci (e drept ca mai putin ca in anii anteriori), dar axandu-ma pe materia generala 9-12 si lucrand din TopFiz ce venea la rand. M-am si speriat cand am facut subiectul de anul trecut, pentru ca abia mai tineam minte ceva la optica ondulatorie, iar la relativitate… niciodata nu o stiusem prea bine. Asa ca imediat, sters filme si seriale neesentiale (don’t worry, tot o ramas), si pus cu fundu pe invatat.

Subiectele la clasa a 12a au fost date de Prof. univ. dr. Uliu Florea, Universitatea din Craiova, Facultatea de Fizică si Prof.dr. Măgheruşan Larisa, Grupul Şcolar de Arte şi Meserii „Ion Mincu”  Deva, jud. Hunedoara. Probabil problema a 2a, de optica, a fost data de domnul Uliu.

Toate problemele au fost formate din doua subprobleme complet independente.

Prima problema, de relativitate, a avut o problema simpluta, de determinat viteza centrului de masa a doua particule. Eu am facut-o prin alta metoda decat ce era pe barem si la inceput nu m-am uitat la rezultatul final de pe barem si am crezut ca gresisem problema :)). A doua problema a fost o problema care s-a dat la ONF 2009, fara un subpunct. Acolo am stiut scrie rezolvarea fara sa ma gandesc prea mult, dar si aici am avut o diferenta fata de barem, deoarece eu nu am folosit aproximarea data de ei :)).

La a doua problema am gresit in prostie. Primul sub punct a fost o interferenta simpluta, cu un fascicul larg care cade pe o lentila care este mai mica decat fascicolul. Se formeaza interferenta pe un ecran situat dincolo de lentila. Totul a fost ok mai putin faptul ca am uitat un e (grosimea lentilei) din calculul diferentei de drum optic si ca am uitat formula intensitatii luminoase (pls someone enlighten me). La al doilea sub punct pot sa zic ca am rezolvat o complet alta problema :)). Cadea un fascicol luminos pe o lentila si apoi se reflecta de o oglinda. Se zicea ca raportul dintre energia luminoasa incidenta pe lentila pe o parte si pe cealalta este 20% si se cerea unde trebuie mutata oglinda pentru ca acel raport sa scada la 10%. In loc sa presupun ca oglinda absoarbe lumina, eu am presupus ca oglinda nu este infinita, ci mai mica decat fascicolul care ajunge in planul ei. Si asa s-o dus al doilea subpunct.

Problema 3 a fost termodinamica. Dar nu din-aia frumoasa cu gaze si cicluri PV, ci calorimetrie. Ambele situatii au fost cu incalzit, de gheata, respectiv apa, in diferite conditii. A doua problema am gresit-o complet, pentru ca nu m-am prins ca „bile metalice de oţel, foarte  fierbinţi” (boldul e din subiect) inseamna ca la contactul bilelor cu apa se evapora ceva apa instantaneu si asa isi pierd o parte din caldura bilele.

In the end, with God’s help, I did pretty well at my last regional physics competition.

Subiectul si baremul de a 12a. Rezultatele pe care le am pana acuma sunt din: Bihor (unii profesori pregatitori sunt trecuti gresit, dar punctajele sunt corecte din cate stiu eu), Cluj, Arad, Ploiesti, Arges, Constanta, Iasi, Calarasi, Bucuresti, Bistrita-NasaudBotosani. O sa mai updatez linkurile daca mai gasesc alte liste.

P.S. 2 din concurentii principali de a 12a nu mai vin anul acesta la ONF >:)

Reclame

11 gânduri despre „Olimpiada Judeteana de Fizica 2011

  1. sa-ti fie rusine! zi ce punctaj ai facut si toti ar zice la fel. tu cu 25 de pcte te plangi ca ai gresit o groaza.. :))

    • Apai las’ ca stim noi (unii) cum se dau punctajele la judetele cu clase fara concurenta.. ca gresesti o problema complet si primesti jumate din punctaj pe ea :)) ca sa aiba si judetu ala olimpici la nationala :p [nu ma refer la tine direct… ca stiu ca oricum te calificai..]

      De unde ai lista cu punctajele de la Cluj? Ca eu stiu de unde faceam rost de ea in varianta oficiala inainte sa fie publicata (afisata afara), dar tu?… ;))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s