N.A.N.Y 2011

Nu, nu e vorba de Supernanny, ci despre evenimentul organizat de DonationCoder, „New Apps for the New Year”. In fiecare an, cei de la Donation Coder organizeaza o luna de prezentare a unor diverse programe, multe de calitate comerciala, distribuite gratis de catre programatorii lor prin intermediul acestui site.

In fiecare an se gasesc multe programe mai mult sau mai putin utile, si mai mult sau mai putin complete. Tipul de aplicatii variaza de la cele „simple”, care fac un singur lucru (prelucrarea unor liste rapid), la unele mult mai complexe (text autocorrection, completion, note taking, and program running). Majoritatea programelor sunt pentru Windows >:) si toate sunt free, unele sunt chiar si opensource.

Cateva programe mi-au atras atentia anul acesta.

1. Auspex

Am eu ce am cu programele care fac  text correction, text completion si text replacement. Am incercat vreo 3-4 pana acuma dar niciunul nu a avut mare succes la mine. Texter de la Lifehacker imi creea probleme la jocuri (nu mai detectau bine apasarile tastelor). PhraseExpress era prost ca bota si avea un meniu in care era foarte greu sa adaugi fraze noi la inceput. Artwin Blitztype (facut pentru editia de anul trecut a N.A.N.Y) invata repede, se puteau baga in el usor fraze noi, dar sugestiile apareau intr-un mod foarte enervant, mai ales cand scrii repede. Dupa fiecare litera tastata disparea popup-ul cu sugestia si apoi reaparea. Daca scrii mai mult de 50-60 cuvinte pe minut, asta deja poate induce atacuri de epilepsie. Iar daca dezactivam popup-ul uitam sa il mai folosesc :)). Si nu s-a mai lucrat la el din iunie 😦

Auspex e mai bun decat celelalte pana acuma pentru ca are o interfata grafica unde e foarte usor sa adaugi fraze noi si sa vezi ce fraze a invatat el singur. Dar nu are deloc autocorrection. Sau cel putin eu nu am observat inca, desi am incercat sa scriu de cateva ori exemplele date de autor.

Dar e inca la inceput, asa ca mai astept, poate devine mai destept pe parcurs.

2. Color Warlock

Acesta este un simplu manager de palete de culori. Chiar imi va prinde bine acuma ca lucrez la siteul meu si inca experimentez mult cu culorile. Se pot face „chart”-uri care contin diferite culori, iar apoi cu un simplu click pe culoare se copiaza codul hex al culorii respective. Very useful.

3. Quick Cliq

Si acesta a ajuns pe lista aceasta din cauze unei obsesii ale mele: program launchers. Am incerca multe (Enzo, Blaze, Launchy + cateva pe Linux), dar intotdeauna sunt curios de chestii noi. Quick Cliq e un pic diferit de celelalte enumerate de mine, pentru ca atunci cand apesi shortcutul iti apare un meniu. Din acesta poti porni diferite aplicatii sau deschide fisiere (pe care trebuie sa le adaugi singur, cu manuta ta, nu are optiune de indexare). De asemenea, extinde clipboardul cu 9 „memorii” aditionale, permite schimbarea transparentei ferestrei (ce cauta asta aici??).

Problema ii ca incearca sa faca prea multe, ca  si Trix (o alta aplicatie mica si cute care facea  un milion de lucruri, dar care am sters-o dupa o vreme ca nu tineam minte mai mult de 2-3 shortcuturi), si pana la urma ajunge greoi sa faci orice din ea.

4. SnapDB

Acesta este un program de baze de date super simplu. Salveaza datele intr-un flat file, asa ca nu are cine stie ce optiuni de querying, dar este rapid si permite crearea usoara a unor liste. Trecerea listei mele de filme pe care vreau sa le vad din Evernote in SnapDB s-a facut foarte usor: copiat din Evernote, salvat ca fisier text, importat in SnapDB ca fisier delimitat de taburi si voila, lista era in SnapDB. Actually, se poate si mai usor: exista optiune „Paste in tab delimited data”. Mai exista o mica optiune de cautare, cu doar doua optiuni (continere si identitate), pe coloane. Atat. In rest nicio alta optiune. I like it.

5. JottiQ

JottiQ este un program care face o interfata mai usor de folosit siteului Jotti. Siteul este un portal unde se pot incarca fisiere pentru a le scana online cu mai multe antivirusuri. JottiQ da optiunea de a scana cu un simplu rightclick, de a scana mai multe fisiere deodata, etc. Desigur, nu e un inlocuitor pentru un antivirus bun instalat local, dar e bine de avut ceva cu care sa mai verifici anumite fisiere care pot fi dubioase.

 

Exista multe alte programe publicate la N.A.N.Y, care poate va intereseaza pe voi dar pe mine ma lasa rece (Webcam Video Diary – nu am webcam, asa ca I couldn’t care less about it). Si merita sa vizitati si editiile din anii trecuti, gasiti si acolo alte chestii utile.

Bonus: Anul tcuret s-a caert un mic poagermrl pnteru N.A.N.Y, nimut Gobbledegook, care iccunra oiednra lileteror dnitr-o pzpooirite :D.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s