The Social Network

Putini oameni ajung sa aiba un film facut despre ei la varsta de 26 de ani. Then again, putini oameni fac un website care sa fie mai vizitat decat pagina principala Google. Si putini oameni ajung sa fie multimiliardari la aceasi varsta. Si putini oameni ajung sa fie numiti „Person of the Year” de  Times Magazine. (si putine persoane au un patent despre Waste disposal during pit mining. whaaa’?)

Filmul, in regia lui David Fincher si scris de catre Aaron Sorkin, rupe. In general nu ma uit la drame, nu ma uit la drame de mai multe ori, dar la acesta m-as uita oricand inca o data. Sau inca de 2-3 ori :D. Are un tempo intens, tot timpul se intampla ceva, in cel mai rau caz este dialog, dar pus pe un fundal muzical care se potriveste perfect si doar creste suspansul.

Filmul este povestit din perspectiva a doua cazuri judecatoresti, unde Mark este dat in judecata de fostul sau prieten cel mai bun si de fratii Winklevoss si asociatul lor, de la ei „furand” ideea pentru Facebook. Originea siteului se prezinta sub forma de flashback, in urma marturiei depuse de cei implicati. Schimbarile sunt bruste, intrebarea pusa la una din audieri este raspunsa la cealalta audiere si actiunea decurge non-stop.

Este singurul film vazut de mine in care exista o scena de hacking plauzibila. Nu exista interfete GUI magice prin intermediul careia se penetreaza reteau adversarului, ci totul se face cu scripturi scrise in Perl by „using a little wget magic” si exploatand servere Apache configurate gresit. Sweeet.

Un mic nitpicking: la scena cu algoritmul pentru clasarea fetelor este o mica greseala si o redundanta. Nu este simplificat cu 10 la numitor si nu trebuia sa scrie Ea si Eb, era destul un Ei general.

Jesse Eisenberg joaca foarte bine rolul lui Mark Zuckerberk. Nu e de mirare ca in real life lui Mark Zuckerberk nu i-a placut filmul, pentru ca este prezentat ca un nesimtit si un increzut antisocial. Jesse Eisenberg delivers. Andrew Garfiel, care joaca prietenul sau cel mai bun, joaca si el bine si probabil va face un Spiderman superb :D.

O alta scena care m-a impresionat puternic este scena cu concursul de vaslit, care este filmate cu tehnica tilt-shifting si pusa pe muzica lui  Edvard Grieg, „In the Hall of the Mountain King”, un pic modernizata. Awesome.

Filmului ii dau 10, pentru ca deja m-am uitat la el inca o data. It’s that great.

P.S. Ca sa aveti idee cat de mare a ajuns Facebook, Congresul American a difuzat trecerea la control Republican in live ghici pe ce website? Facebook.

Reclame

4 gânduri despre „The Social Network

      • Bine, drama din engleză sigur că nu e același lucru cu drama din română, da eu zic că îi ceva de genu documentar și biografie. Merge și un pic de dramă. În orice caz știe David Fincher să facă filme faine

  1. oh, the social network a fost awesome! :))
    si mie chiar mi-a placut de mark cum a fost prezentat in film, foarte nonconformist tipu’. si actorul oricum e genial!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s