7 proiecte Microsoft mai rar mentionate

In ultima vreme, la fiecare proiect Google se face o publicitate enorma. Orice blog de stiri IT reporteaza despre ultima aplicatie dezvoltata de Google, sau chiar si doar despre updateurile Chrome (care apar o data pe luna cel putin, si vin impreuna cu cresterea numarul de versiune). Nu zic, are Google foarte multe proiecte misto, dar nu ei sunt singurii de pe lumea aceasta.

De exemplu, Microsoft, pe langa produsele cu reclama peste tot (Windows 7, Office 2010, Kinect, Xbox, Windows Phone 7) are o groaza de aplicatii care ies din departamentul R&D care merita o privire, desi nu multi aud despre ele.

Una din sectiunile Microsoft care se are aceste idei ciudate, faine, dar netrambitate este FUSE Labs (Future Social Experiences). Aceasta sectiune se ocupa de facutul unor experiente media bogate si in timp real.  Au un site foarte fain facut si care nu foloseste nici Flash, nici Silverlight, si au inceput sa treaca de la folosirea Silverlight si in proiectele lor.

 1. Meniul Kodu

  Kodu
  Kodu este un limbaj de programare pentru copii. Este in intregime vizual si a fost creat pentru a crea jocuri. Nu trebuie scris niciun rand de cod. Toate elementele sunt fie trase si plasate pe ecran, sau se aleg optiuni pentru actiuni si evenimente.Ii banal. Si un copil de 5-6 ani poate face un joc in Kodu. Si se va distra de minune. Si va incepe sa inteleaga bazele programarii. Pentru ca, desi nu scrie niciun pic de cod, va incepe sa inteleaga anumiti algoritmi care stau in spatele actiunilor. Va invata cum sa ordoneze pasii pe care ii face AI-ul.

  Generarea unui nivel in Kodu (Lost numbers FTW)

  Imaginati-va o clasa intreaga de elevi care fac joc la ora de info si apoi si le testeaza ei intre ei. In clasa a 4a. Ii mult mai distractiv decat sa incepi in C++ sau in Pascal cu adunatul cifrelor de la 1 la n. Cu siguranta mult mai multi elevi din clasa aceea ar iesi programatori decat din orice alta clasa, oricat de geniali ar fi ceilalti copii.

 2. Fluxul meu Spindex

  Spindex
  Spindex este un fel de agregator al feedurilor sociale. I se da acces la conturile de Facebook si Twitter (de parca greu ar fi sa obtina acces oricum, la ce privacy policy tampit ii pe acolo), eventual se dau si feeduri RSS si Spindex genereaza automat apoi un flux de informatii personalizat, subliniaza trendurile actuale si permite cautarea si filtrarea eficienta a informatiilor. Are acces si la Evernote! Extrage automat linkurile care au fost trimise de catre altii si sunt publicate pe marginea paginii, cu o scurta descriere a lor.
  Deocamdata au un minus mare, si anume ca nu permit importarea unui fisier OPML. Am peste 40 de feeduri RSS in Google Reader, si mi cam lene sa le bag cu mana pe toate in Spindex. Dar s-ar putea ca dupa ce o sa adauge aceasta posibilitate (au zis pe GetSatisfaction ca ii sus pe to-do listul lor), s-ar putea sa inlocuiesc Feedly/Google Reader pentru Spindex. Ii mult mai simplu sa fac sharing de acolo, si are o interfata mai… interesanta :)). Si cica vor sa adauge integrare si cu alte servicii (pretty pretty please, make it WordPress)

 3. Project Emporia
  Project Emporia este o aplicatie pentru managementul informatiilor, mai ales a torrentului de informatii care ne bombardeaza zilnic. Aplicatia prelucreaza multimea de informatii care apar zilnic, identifica evenimentele importante, le categoriseste si le ordoneaza dupa relevanta  si apoi le prezinta intr-o interfata draguta.
  Nu trebuie cont, afiseaza stirile importante doar bazandu-se pe voturile altor utilizatori. Contul este necesar doar pentru a putea vota, astfel influentand un pic algoritmii de recomandare personala. Din pacate este inca in alpha si foloseste Silverlight.
  Diferenta esentiala din Project Emporia si Spindex este ca primul da un flux de stiri generale, pe cand al doilea cauta doar in sursele indicate, care sunt deobicei mai personale.
 4. TeamCrossword
  TeamCrossword este un proiect facut de doar 3 ingineri plictisiti, dar care a iesit foarte fain asa ca l-au inclus in lista produselor FUSE Labs. Nu e nimica complicat, doar un rebus pe care il pot rezolva mai multe persoane deodata si se tine scorul la cate intrebari a raspuns fiecare. Exista si chat integrat, interfata este draguta iar animatiile sunt foarte fluide. Partea faina: nu se foloseste deloc Flash sau Silverlight, doar HTML+Javascript (cu Jquery)+CSS in browser. Partea naspa: te poti juca doar cu cont de Facebook :(. Si is cam grele rebusurile. Fara dictionar nu am reusit sa raspund la mai mult de 2-3 din intrebari.
 5. Grafice cu distributia pe sex si pe varsta a prietenilor mei de pe FB

  Docs for Facebook
  Docs este raspunsul lui Microsoft la Google Docs. Din cate am vazut pana acuma, ii destul de ok, are interfata similara cu Office 2010 (mie imi place aceasta mai mult decat cea de la Google Docs, asa ca ma bucur de ea). In schimb, dupa cum zice numele, se centreaza in jurul lui Facebook. Logarea se face prin Facebook. In schimb are si un aspect pozitiv aceasta: poate face un CV automat dupa informatiile care sunt date in profilul Facebook, poate face colaje foto din albumele de pe Facebook si realizeaza si statistici ale prietenilor de pe Facebook.
  In afara de asta, nu ofera niciun avantaj semnificativ fata de Google Docs, se pot distribui documentele la fel de usor, ai si aici vreo 25 GB la dispozitie pentru a stoca fisierele (prin SkyDrive).

 6. Montage
  Montage este ultimul proiect realizat de FUSE Labs. Acesta permite oricui sa realizeze un album online care sa contina un mashup de informatii despre orice subiect. Mashupul este extrem de simplu de facut: imparti pagina in cate parti vrei si apoi alegi ce sa apara in fiecare parte. Poti alege sa pui poze, videouri, feeduri RSS, tweeturi, harti Bing sau text. Si se fac compilatii destul de misto: Dr. Who, Jude Law, poze haioase si inca o multime de albume.
 7. Vizualizarea sefilor de stat

  Pivot
  Pivot nu este dezvoltat de FUSE Labs ci de Live Labs, care recent a fost unit cu echipa Bing. Pivot este o aplicatie (Silverlight din pacate) care permite vizualizarea si interactionarea cu cantitati mari de informatie rapid. Se pot aplica filtre si imediat, cu animatii foarte fain facute, dispar elementele care nu se potrivesc si se maresc elementele ramase.

  Se pot face alte colectii de date usor si se pot integra in paginile web proprii. Pivot foloseste ceva format proprietar (.cxml) pentru a descrie informatiile, dar daca se va face un program care sa transforme si sa adune informatiile in format cxml, vor aparea multe colectii utile pe net.

Microsoft mai are multe alte proiecte faine: Photosynth, Allegiance, WorldWide Telescope, vreo 2 sisteme de operare speciale (Singularity si Barrelfish) si multe alte chestii, dar acuma nu intru in detalii si despre ele. Toate sunt freeware, iar unele sunt chiar open-source, asa ca Microsoft nu e chiar big bad company cum cred unii.

Anunțuri

3 gânduri despre „7 proiecte Microsoft mai rar mentionate

 1. super tare postul. mai aflu si eu ceva noutati din lumea programelor… cel mai mult imi place ultima propozitie: „Microsoft nu e chiar big bad company cum cred unii” :))

 2. Nu știam de Kodu. L-am descărcat și eu, și este chiar foarte interesant, util și educativ” Pentru cei care, nu înțeleg mai nimic din programare, și vor să învețe (like me :D)
  Thanx 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s