Tribler

Pagina de start Tribler

Tribler este primul proiect P2P finantat de catre Uniunea Europeana. Cica s-au cheltuit cateva zeci de milioane de euro pana acuma. Este probabil si primul proiect P2p finantat de vreun guvernamant, si banuiesc ca nici nu vor mai fi prea multe proiecte similare. Desi ar fi fain, se pot face multe imbunatatiri la P2P, se poate folosi si in moduri legale, ar putea fi folosit la distributia mai eficienta a videourilor online (sa te uiti pe Youtube la videouri, dar sa faci streamingul de la „vecini”, nu de la un server din America) etc.

Tribler este dezvoltat de profesori de la Delft University of Technology din Olanda. Si nu se face doar un program acolo, ci se face serious research. Se realizeaza protocoale (pdf) pentru Video-on-Demand, Content search & recommendation, CooperativeDownload, se cauta optimizarea a protocoalelor deja existente. Si poti sa iti faci masteratul sau doctoratul din asa ceva. 

Elementul de noutate este absenta completa a unui tracker, a unui motor de cautare sau a necesitatii vreunui server central de orice fel. Pana acuma aceasta era un mic dezavantaj la torrente: pica ThePirateBay, trebuia sa mergi sa gasesti altundeva torrentele. Legale desigur. Pica trackerul, degeaba ai net de de 100Mb/s, daca nu stii unde este „swarm”-ul de la care sa descarci. In Tribler, doar la prima pornire, chiar dupa instalare, se foloseste o lista de „super-peers” care sunt dati dinainte pentru a obtine listele cu alti peeri. Apoi nu mai este nevoie de un server central, totul se obtine de la alti utilizatori: informatii despre alti utilizatori, informatii despre gusturile altor utilizatori si fisierele .torrent.

Canalele cele mai populare - EZTV FTW

Pe langa faptul ca nu necesita trackere, Tribler mai are cateva features interesante. Are VLC integrat, asa ca teoretic te poti uita la filme imediat. Practic, nu am prea reusit. Nici la videouri deja descarcate. Dar e bine ca exista :)). Sa speram ca in versiunea 6 va merge.

Alt feature interesant e optiunea de cautare. Exista si in alte programe de torrente, dar aici exista si autocomplete :>:>. Si e destul de rapid, se incarca lista deobicei in mai putin de o secunda.

Modalitatea principala de descarcare o reprezinta canalele. Acestea sunt liste facute de utilizatori, in care ei includ sau torrente de pe hardul lor sau de pe feeduri RSS. Aici e un mic mare bug: nu stiu cum se sterg torrent din canalul meu. Si asta e nimica, anul trecut nu avea optiune de a opri descarcatul unui torrent. Se vede ca lucreaza la Tribler computer scientists si nu software engineers, ca totu ii fain pe hartie, dar chestiile practice lasa un pic de dorit.

Pagina principala Tribler

Din pacate, consuma cam multe resurse. In prima zi l-am vazut urcand pana la 150Mb RAM, cu 2 torrente, pe cand uTorrent cu 200+ torrente consuma 28Mb. De vreo 2 ori a trebuit sa opresc Tribler pentru ca imi folosea in intregime un core. Si cand am dat import la un folder de torrente, vreo 2 minute a fost „Not Responding”. Sa zicem ca ieri a folosit atatia RAM pentru ca facea peer-discovery, caching, fetching, preference building si alte minuni. Dar acuma, cu 3 torrente, fara upload sau download, consuma 71Mb RAM si intre 1-10% din procesor. What for? Mai trebuie sa se lucreze mult la memory management si threading la el.

Alt minus este ca deocamdata sunt destul de putini utilizatori, rezultand in viteze de descarcare mici, iar numarul torrentelor disponibile este undeva pe la 20.000, fata de milioanele care sunt disponibile pe ThePirateBay. Dar, acum ca Lifehacker, DownloadSquad, TorrentFreak si alte siteuri majore i-au facut reclama, sa speram ca vor aparea in curand multi utilizatori noi.

Este un program interesant Tribler, care cred eu ca va deveni un program major in retele P2P. Si daca nu va deveni, nu sunt aruncati pe degeaba banii investiti, pentru ca contribuie la un Internet mai eficient si mai rapid.

Edit: Mi-a amintit Cata ca Tribler ii opensource si ii scris in Python :)))

Anunțuri

2 gânduri despre „Tribler

  1. Şi ce te-a făcut să uiţi să zici că e open source… CEEE!!!… Şi mai nou – ce te-a făcut să uiţi să zici că e scris în python. Jur, e prea tare limbaju ăla.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s