Potiune pentru nemurire

Ronald DePinho

Un cercetator de la Harvard, Ronald A. DePinho, a reusit sa anuleze pentru prima oara efectele degenerative ale imbatranirii. In experimentele sale pe soareci a demonstrat ca poate readuce indivizi la o stare anterioare, repornind cresterea creierului si cu fertilitate imbunatatita.

Si pana acuma se stia de rolul telomerazei, care este o revers transcriptaza care adauga 2 codoni („TTAGGG”) la capatul 3′ al cromozomilor, in imbatranirea celulara si s-au facut experimente pentru prevenirea ei in celule simple. La oameni, nivele scazute de telomeraza duc la eroziunea progresiva a telomerilor, care sunt ca niste varfuri protectoare ale cromosomilor, iar apoi se ajunge la degenerarea tesuturilor si la pierderea functionalitatii lor. Acum insa s-au efectuat cu succes experimente in manipularea telomerazei si pe mamifere, desi rezultatul nu este inca gata dea fi folosit si pe oameni.

Cercetatorii au creat soarece care aveau un „buton” de activare a telomerazei. Initial ei au creat soareci care au imbatranit prematur, iar apoi au reactivat telomeraza. Cercetatorii au observat ca unele din efectele imbatranirii au fost anulate, in principal pierderea functiilor cognitive si infertilitatea.

Un alt aspect important este faptul ca animalele nu au prezentat semne de cancer. Aceasta este un semn bun, deoarece celulele canceroase activeaza telomeraza pentru a deveni nemuritoare. DePinho a zis ca riscul de aparitie a cancerului poate fi minimizat activant telomeraza doar pentru cateva zile sau saptamani la rand, timp suficient pentru refacerea telomerului, dar nu suficient pentru dezvoltarea cancerului.

De asemenea, acest rezultat deschide cai noi pentru combaterea imbatranirii, deoarece au aratat ca celulele stem inactive pot fi reactivate pentru a rejuvena tesutul imbatranit. Pierderea telomerelor trimite o multime de semnale in corp, care fac ca celulele sa nu se mai reproduca sau sa se sinucida, fac ca celulele stem sa se dezactiveze si cauzeaza atrofierea organelor.

Pentru a da telomeraza suplimentara soarecilor, cercetatorii s- au folosit de o gena inactiva a soarecilor, TERT, care este responsabila pentru producerea telomerazei. Au modificat aceasta gena ca sa se activeze doar daca primea o anumita forma de estrogen. Astfel, dand injectii cu estrogen soarecilor, cercetatorii puteau stimula productia lor de telomeraza.

Soarecii care au fost stimulati cu telomeraza au trait mai mult decat cei din grupul de control (cu gena manipulata, dar fara sa primeasca injectiile cu estrogen), dar nu au trait mai mult decat soarecii obisnuiti.

Asa ca oameni buni, pregatiti-va $$$ pentru tratamente cu telomeraza 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s