Efectul Bouba-Kiki

Care dintre figuri credeti ca e Bouba si care e Kiki?

Mai departe voi prezenta istoria si cateva explicatii ale fenomenului.

95% din populatia lumii zice ca figura din stanga, cea mai ascutita, este Kiki, iar cea din dreapta, mai rotunda, este Bouba. Nu exista vreun raspuns corect, deoarece niciodata nu au fost denumite figurile.

Efectul Bouba-Kiki a fost descoperit in 1929 de catre psihologul Wolfgang Köhler. Acesta a aratat locuitorilor de pe insula Tenerife cele doua forme, si a zis sa aleaga care este „takete” si care este „baluba”. Informatiile obtinute au aratat o preferinta puternica pentru a denumi forma rotunda „baluba”, iar cea ascutita „takete”.

In 2001 experimentul a fost realizat din nou de catre Vilayanur S. Ramachandran si Edward Hubbard. Ei au efectuat experimentul in forma in care este cunoscut astazi, cu „Bouba” si „Kiki”, printre studenti americani si printre vorbitori ai limbii Tamil din India. Aici intre 95% si 98% din participanti au zis ca Bouba este figura rotunda.

Unii psihologi au argumentat ca suntem influentati de forma literelor din cuvinte si de aceea apare aceasta preferinta in le denumi. Cum „Kiki” contine doar litere care au unghiuri ascutite, pe cand „Bouba” este format din litere care sunt toate rotunde, acesti psihologi au zis ca se face o asociere intre forma literelor si formele figurilor. In schimb, in 2006, Daphen Maurer a aratat ca si copii de doi ani jumate numesc in acelasi fel figurile, desi majoritatea copiilor inca nu stiu sa citeasca la acea varsta. Deci nu forma literelor influenteaza denumirea figurilor.

Grupul de populatie care formeaza o exceptia de la acest efect o reprezinta autistii, in cadrul carora doar 60% din ei au arata aceasi preferinta de a denumi „bouba” figura rotunda.

Cum percep unii oameni cu sinestezie cu literele si cifrele

Ramachandran a sugerat ca un fel de sinestezie sta la baza acestui efect. Sinestezia este o conditie neurologica in care stimularea unui simt conduce la stimularea involuntara a unui alt simt. De exemplu, sunt unii oameni care „vad” sunete (ei spun ca de fiecare data cand aud un sunet, vad in cap o culoare), iar altii simt un gust pentru cuvintele pe care le pronunta. Sinestezia este in general destul de rara, unele studii spunand ca este prezenta in doar 1 individ din 20.000.

Ramachandran zice ca acest efect sugereaza ca denumirea obiectelor nu a fost complet arbitrara de-a lungul evolutiei limbajului uman. Cand pronuntam „bouba”, facem gura rotunda, pe cand pentru a pronunta „kiki” facem unghiuri ascutite cu marginea gurii. Deasemenea, aceasta forma usoara de sinestezie poate sta la baza simbolismului sunetelor, care afirma ca si fonemele au un inteles de sine statator.

Si cate efecte din lumea asta mai au nume asa tare? Bouba-Kiki =))

Related Articles

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s