Mâna de cafea

 

Mana robotica obisnuita

 

In domeniul roboticii mainile reprezinta o problema serioasa. Pentru a putea fi universale, mainile unui robot trebuie sa poate sa ridice orice: un ou, un burete, un pahar de sticla sau o surubelnita. Fiecare trebuie prins altfel: oul trebuie prins cu grija ca sa nu se sparga, fara sa se aplice forta prea mare, dar destula ca sa nu cada jos. Surubelnita are nevoie de multe grade de libertate pentru a putea fi folosita si „degetele” trebuiesc pozitionate corect inainte de a incepe ridicarea ei. Determinarea acestor lucruri necesita o multime de sensori si si mai multa procesare.

Insa, Eric Brown de la University of Chicago, a facut un salt important in acest domeniu: cafeaua. Mai precis cafeaua macinata. Descoperirea lui se bazeaza pe faptul ca materialele granulare, atunci cand sunt sub presiune ridicata, se comporta ca un solid, dar daca sunt lasate mai moale, ca un lichid. Si pachetul de cafea vidata asa se comporta: pana nu il desfaceti este tare ca piatra, dar dupa acea puteti scoate cafeaua usor cu o lingurita.

Echipa de la Cornell University (parte a universitatii din Chicago) nu mai foloseste degete in mana sa artificiala, ci un balon umplut cu cafea macinata, pe care ei il numesc Universal Gripper. Cand trebuie sa ridice ceva mana, balonul este lasat mai lejer si este presat apoi pe obiectul care trebuie ridicat. Balonul se va  deforma dupa forma obiectului, iar apoi balonul este vidat, ceea ce cauzeaza particulele sa se ingramadeasca mai bine, astfel comportandu-se apoi ca un solid. Obiectul este apoi ridicat in siguranta, bine fixat in mana si poate fi manipulat. Nu sunt necesare multe calcule complicate, doar calcularea momentului cand sa se videze balonul, ceea ce deocamdata este facut manual de catre un cercetator.

In video se vede cum aceasta mana poate ridica diverse obiecte, cum ar fi oua crude, arcuri, dopuri de ureche sau chiar si un pahar de apa din care sa toarne apa in altceva sau un marker cu care apoi sa deseneze un patrat.

Nu este prima oara cand apare aceasta idee, dar este prima oara cand fenomenul este bine explicat si cand s-a facut un prototip functional. De asemenea, este atat de simplu de facut incat ar putea fi lansat maine pe piata, spune Hod Lipson. Mana aceasta are o gama larga de aplicatii, de la maini protetice la dezasamblatul explozibilelor.

 

Balonul de latex desfacut

 

Via The Great Beyond and PopSci

Anunțuri

6 gânduri despre „Mâna de cafea

  1. ii genial! o noua intrebuintare pt cafea, de parca nu s-ar consuma destula world wide :)) kiddin.

    ma gandesc la un obiect care nu l-ar putea ridica. Sabia lui Zorro. Ma refer, un obiect ascutit oare poate fi ridicat? nu se taie cauciucul?

    • Tu poti ridica un obiect ascutit? 😛 Si probabil nu ar putea. Doar daca nu se gaseste ceva material plastic flexibil dar greu de taiat.
      Si lasa ca parintii mei consuma destula cafea. :-&

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s