Realitate mai faina ca SF-ul

 

DON-2N

 

DON-2N este piesa cea mai importanta a sistemului sovietic rus de protectie impotriva rachetelor. Este cel mai sofisticat sistem de radar din lume, si in USA este doar in stadiu de planificare ceva similar.

Are forma unui trunchi de piramida, cu fiecare latura avand baza de 130 m si avand cate un bloc de antene propriu. Pentru constructia statiei au fost necesare 32.000 tone de metal, 50.000 tone de beton, 20.000 km de cabluri, sute de kilometri de tevi si 10.000 de valve de fier pentru acestea.

Fiecare bloc de antene foloseste 60.000 de disipatoare de caldura. Ele functioneaza de 10 ani si urmaresc un spatiu de 3.700 km din jurul Moscovei. Au fost proiectate pentru a functiona timp de 30 de ani. Statia poate functiona si autonom, avand la dispozitie 68 de interceptoare Gazelle.

Este considerat a fi cel mai precis sistem de urmarire orbitala. Cand in decembrie 1992, naveta spatiala Discovery a lansat in orbita 6 bile de metal, singura statie din lume care a putut detecta doua bile cu un diametru de 5 cm a fost DON-2N. 5 cm. La peste 300 km altitudine. Asta inseamna ca are o putere de rezolutie de cel putin 1,66 x 10-7 :O

Această prezentare necesită JavaScript.

Sunt mult huliti sovietii, dar totusi au facut si ei multe progrese si inovatii in domeniul tehnologiei.

Via English Russia

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s