Pluto – acum cea mai mare planeta pitica

 

Eris, fosta planeta pitica cu raza cea mai mare

 

Acum 4 ani, International Astronomical Union (IAU) a decis ca Pluto nu mai este planeta, deoarece se descoperise un alt obiect transneptunian cu o masa mai mare: Eris. Cum nu se dorea cresterea numerelor planetelor din Sistemul Solar de fiecare data cand se descopera un obiect mai mare decat Pluto, acesta din urma a fost dat afara din clubul planetar, spre confuzia multor persoane care stiau ca sunt 9 planete in Sistemul Solar. Atunci s-a si creat o definitie mai riguroasa a ceea ce constituie o planeta in Sistemul Solar: un corp care orbiteaza Soarele, are masa suficienta ca sa devina rotund sub actiunea propriei gravitatii si care si-a „curatat vecinatatea” de alte obiecte din orbita sa. Pluto pica la ultimul criteriu, pe orbita lui gasindu-se numeroase obiecte din Centura Kuiper.

 

San Pedro de Atacama Celestial Explorations Observatory in Chile - Alain Maury

 

Dar acum s-a descoperit ca totusi Eris nu este mai mare decat Pluto. HA!  Pluto are o raza de 1172km. Masuratori efectuate recent de catre telescoape din Chile cu ocazia unei ocultatii (termen general pentru eclipsa – daca un corp acopera altul) a planetei pitice Eris au arata ca aceasta are o raza mai mica decat 1170km, iar dupa prelucrarea completa a datelor s-ar putea sa mai piarda inca vreo 60km din raza. Asa ca Pluto ii mai mare decat Eris cu 2 km! >:) Dar la masa este numai 4/5 din Eris.

Conteaza asta? Nu prea. Oricum, Pluto nu va fi denumit planeta din nou. Dar unii fani ai „planetei” vor putea dormi mai bine noapte stiind ca „planeta” lor favorita e a noua ca dimensiune din Sistemul Solar.

Via Sky & Telescope

Lasă un comentariu