De ce au parasutele gauri?

Daca tot is „fizician”, am decis sa se reflecte asta din cand in cand si pe blog. Asa ca uneori o sa mai scriu despre ceva chestii legate de fizica.

Gauri in parasute

Dupa cum se vede si in poza, parasutele au gauri in ele, desi logic s-ar parea ca asta le face mai ineficiente. Parasutele sunt facute sa creeze frecare cat mai multa frecare cu aerul, iar gaurile permit aerului sa treaca mai usor.

Dupa cum bine stiti din ecuatia lui Lord Raleigh, forta de frecare dintr-un lichid este direct proportionala cu patratul vitezei. F=\frac{1}{2}\rho S C_d v^2, unde \rho este densitatea lichidului (in cazul nostru a gazului), S este suprafata proiectiei ortogonale a obiectului asupra planului perpendicular pe viteza, C_d este un coeficient de vascozitate. Aceasta forta provine de la faptul ca obiectul trebuia sa „impinga” moleculele de lichid (aer) din calea lui. Un om care cade singur, fara parasuta, are o suprafata mica, asa ca si forta de rezistenta este mica. Un om cu o parasuta in schimb are o suprafata mult mai mare, rezultand o frecare mult marita. Frecare marita duce la viteza micsorata.
Deci s-ar parea ca si ecuatiile ne spun ca gaurile nu au niciun sens.
Dar daca v-ati uitat vreodata la hainele pe care mamica voastra le-a pus la uscat pe balcon, ati observat ca atunci cand sufla vantul, hainele se bombeaza la mijloc, ca o parasuta. Dar daca vantul incepe sa sufle prea tare, atunci dupa un anumit timp, ele incep sa se miste haotic, sa se torsioneze, ca in final, un colt, apoi altul sa se indoaie complet inspre mijloc.
La fel se intampla si cu parasutele. Daca aerul nu are pe unde sa iasa „pasnic” prin parasuta, va iesi cand pe o parte, cand pe alta, tragand parasuta intr-o directie sau alta, astfel facand-o nemanevrabila. Iar la viteze mari, parasuta se poate dezumfla, iar apoi ea nu mai este de niciun folos.
Asa ca se prefera o cadere un pic mai rapida, dar controlabila, in locul unei caderi mai lente, dar care poate deveni oricand imposibil de manevrat.

Brevet pentru o parasuta circulara

Via Io9

Anunțuri

3 gânduri despre „De ce au parasutele gauri?

  1. Pingback: Limba romana e similara cu limba indiana « rolisz's Blog

  2. Gaurile din parasuta rotunda sunt facute pentru a echilibra voalura si pentra a fi dirijabila. Fara acele gauri, la o simpla adiere de vant, s-ar putea inchide si ar fi complet nedirijabila.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s