Perseide

Joia urmatoare o sa fie o noapte faina. Nu numai ca o sa fie aliniate patru planete, dar o sa fie si o ploaie de meteoriti.

Meteor din Perseide, fotografiat in 2009 de catre Pete LawrenceIn 12 august, la apusul Soarelui, incepe un spectacol superb pe cer.  Marte, Saturn si Venus vor fi aproape de sfertul de Luna, intr-un cerc
cu diametrul de 10 grade.  Ele vor ramane acolo pana pe la ora 10, iar apoi incepe piesa principala: Perseidele. De la 10 pana la rasaritul Soarelui pe cer se vor putea vedea meteoriti, ajungand pana la 142 de meteoriti pe ora!

Perseidele sunt cauzate de ramasite de la cometa Swift-Tuttle. Aceasta trece prin sistemul solar o data la fiecare 133 de ani, lasand in urma praf si bucati marunte din ea. Cand Pamantul trece prin aceste resturi, bucatele intra in atmosfera la 225308.16 km/h unde ard, lasand in urma cozi luminoase. Acesti meteori sunt numiti astfel dupa directia din care provin, si anume constelatia Perseus.

Perseidele au fost observate de cel putin 2000 de ani, primele scrieri despre ele fiind gasite in Orientul Departat. Mare parte a prafului care formeaza centura cometei Swift-Tuttle are vechimea de aproximativ o mie de ani.  Centura aceasta este atat de lata incat Pamantul petrece cateva saptamani in ea, meteori fiind vizibili de pe la mijlocul lui Iulie pana la sfarsitul lui August.

Radiantul Perseidelor

Anul acesta va fi un an bun pentru a urmari ploaia aceasta de meteoriti pentru ca Luna nu este decat in sferturi si va fi o vizibilitate buna. Asa ca in noaptea dinspre Joi spre Vineri, 13 (:D) August, cautati sa mergeti undeva departe de oras si de lumini si urmariti spectacolul ceresc.  Cel mai bine se va vedea chiar inainte de rasarit. Happy meteor watching!

De la NASA via Physorg.com

Anunțuri

2 gânduri despre „Perseide

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s