Tab Candy

Aza Raskin (tip genial care face interfete si programe geniale, gen Enso) a anuntat o revolutie intr-un domeniu neasteptat al webbrowsingului: taburi. TabCandy este o extindere a taburilor, ridicandu-le ca noi inaltimi de functionalitate si estestica.

Pana acuma taburile se deschideau orizontal, una langa alta (bine, unii mai shmenosi le-au pus vertical, dar tot aceasi chestie era), sub forma de mici dreptunghiuri alungite. Insa ele treceau de lungimea unei singure ferestre si apoi trebuia sa faci scroll mult si bine pana gaseai ce vroiai. Si cum taburile se deschid la sfarsitul randului (din default) taburi care au legatura unele cu altele ajung distantate spatial.

Tab Candy vine si extinde notiunea de taburi. Apasand un buton deasupra taburilor sau Ctrl+Space, fereastra se micsoreaza, fiecare tab devenind doar un patrat. Aceste patrate pot fi trase, lasate si rearanjate pe grupe care au sens. Apoi cand mergi pe un grup, doar taburile din cadrul lui se vor vedea. Seamana un pic pe session saver + visual tabs, dar ii muuuult mai fain.

Tab Candy nu este o extensie pentru Firefox, ci este chiar integrata intr-un Alpha build al Firefox 4. Dupa cum sugereaza si numele, multe din capabilitati inca nu sunt realizate. Aza planuieste sa extinda taburile prin semantic web (browserul si extensiile isi dau seama ca in acest grup tu faci o anumita chestie, de exemplu cauti aparate foto, si iti dau reviewuri si preturi pentru aparate foto din taburile deschise), colaborare asupra taburilor in timp real (asta nu mi se pare asa util deocamdata, uitati-va numa unde o ajuns Google Wave cu real time collaboration, nimeni nu il mai foloseste) sau doar trimiterea de taburi prietenilor.

Daca vreti sa incercati Tab Candy, instalati varianta Alpha Firefox 4. Atentie, probabil ii buggy. Nu folositi ca browser principal, just for fun.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s