Harta gravitationala a Pamantului

Aceasta harta este facuta de GOCE, un satelit lansat de ESA in 17 martie 2009, si arata diferenta de nivel dintre geoid si suprafata Pamantului, cu o precizie de 10-5 ms-2 in variatia campului gravitational. GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) este unul din cele sase sateliti Earth Explorer care, asa cum le sugereaza numele, au rolul de a cerceta Pamantul mai detaliat. Ceilalti cinci sateliti Earth Explorer sunt:

  • ADM-Aeolus – care va cerceta evolutia vanturilor pentru a intelege mai bine dinamica atmosferei. Va fi lansat in 2012
  • EarthCARE (Earth Clouds Aerosols and Radiation Explorer) – va masura nivelele de radiatie si de aerosol din atmosfera. Este planuit pentru lansare in 2013.
  • SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) – masoara nivele de umiditate ale solului si salinitatea oceanelor pentru a intelege mai bine circulatia apei in natura. A fost lansat in 2 noiembrie 2009
  • CryoSat-2 – masoara variatia ghetarilor si a calotelor glaciare pentru a ajuta la intelegerea relatiei dintre dimensiunile acestora si clima. A fost lansat in 8 aprilie 2010
  • Swarm – studiaza campul geomagnetic si evolutia lui in timp. Urmeaza sa fie lansat in 2012

GOCE orbiteaza la 254.9km deasupra Pamantului, cea mai joasa orbita a vreunui satelit de cercetare. Contine 3 blocuri de platina, facute cu mare precizie, dispuse de-a lungul a 3 axe, cu ajutorul carora masoara variatia acceleratiei. Pentru a limita interferentele datorate partilor care se misca in interiorul satelitului, el a fost construit din materiale rigide, iar panourile solare sunt fixe. Pentru a-l stabiliza in timpul zborului prin atmosfera rarefiata cadrul, cu  sectiunea de 1 m2 si lungimea de 5 m, este prevazut cu aripi de ghidaj si are forma care reduce frecarea cu aerul si rotatia. Are o masa de doar 1050 kg, in constructie fiind folosit in special fibra de carbon si plastic intarit. O fata este intotdeauna indreptata spre soare, iar cealalta intotdeauna spre Pamant, asa ca satelitul are variatii puternice de temperatura, ceea ce a facut necesara folosirea unor materiale care rezista la temperaturi de -160o pana la +170o. GOCE este propulsat de un motor care ionizeaza atomi de xenon si ii aduce la viteze de 40000 km/s.

Din masuratorile facute de GOCE s-a determinat geoidul Pamantului, care este o suprafata ideala gravitationala echipotentiala. Deobicei acceleratia gravitationala se aproximeaza cu 9,81 ms-2,  dar nu este atata peste tot. Datorita  neomogenitatii scoartei Pamantului, a prezentei oceanelor, a calotelor glaciare si a muntilor, acceleratia gravitationala variaza un pic. Pe suprafata determinata de geoid ea este constanta. Asta inseamna ca daca am pune o bila pe suprafata geoidului, aceasta nu s-ar rostogoli, chiar daca ar parea ca este in panta. Pe geoid forta gravitationala a Pamantului este orientata perpendicular pe suprafata lui tot timpul.

Geoidul este de folos in determinarea carui punct este „sus” si care este „jos”, deoarece este ca un boloboc. Pe harta se vede ca geoidul este la 80 de metri deasupra Pamantului in zone Islandei, iar in zona Oceanului Indian el este la 100 m sub Pamant. Daca nu ar fi maree, vant si curenti de apa, oceanele s-ar dispune dupa geoid. Facand diferenta intre geoid si observatiile facute asupra nivelului oceanelor, se poate observa care sunt fenomenele care stau la baza dinamicii acvatice, ceea ce ajuta la modelarea climei. Mai ajuta si la observarea zonelor care sunt predispuse cutremurelor si activitatilor vulcanice.  De asemenea, poate ajuta in planificarea conductelor, astfel incat lichidul din ele sa curga de la sine in directia in care trebuie.

GOCE este estimat sa functioneze pana in anul 2014, furnizand multe alte informatii utile pana atunci.

Via ESA si BBC News

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s